HABITATGE UNIFAMILIAR A CAMBRILS

Els propietaris d'aquesta casa, enamorats d'aquest emplaçament tranquil i proper a la platja, desitjaven una casa pràctica i confortable, amb unes dimensions ajustades, ben il·luminada, amb vistes agradables i amb força privacitat. També volien gaudir de les vistes al mar, si era possible, des d'un solàrium que poguessin gaudir també amb privacitat i inclús poder-hi instal·lar un jacuzzi. A més, calia un garatge amb una sola plaça d'aparcament.

Casa Francas

Anàlisi: dimensions del solar, orientacions i assolellament, vistes, programa funcional... Vam plantejar un habitatge en dues plantes, amb tota la zona de dia en planta baixa i tota la zona de nit (dormitoris) en planta primera. El programa és simple, senzill, però la col·locació dins el solar, el disseny dels volums i la distribució interior li conferirien les qualitats que s'ens demanaven.

La casa és introvertida respecte al carrer, des d'on s'adverteixen els accessos i l'entrada amable, amb un porxo que ens resguarda de la pluja i una bonica porta de fusta natural.

En canvi, s'obre a Sud i oest, coincidint amb el sol de migdia i tarda i àmbits més privats dins la parcel·la. La sala menjador és un únic espai però amb àmbits diferenciats, i cadascun d'aquests àmbits gaudeix de vistes i sortida al jardí, que s'ha plantejat en particular tenint present la relació interior- exterior dels espais interiors que s'hi relacionen directament. Així, l'àmbit de sala queda tot obert a sud, surt directament a terrassa porxada, i el menjador compta amb una àmplia obertura, realment una paret-balconera de vidre que el relaciona amb la zona més verda del jardí, talment com si es dinés o sopés a l'exterior.

Casa Francas

La cuina es relaciona directament amb el menjador mitjançant una porta corredissa de doble fulla i, alhora, per l'altre extrem té sortida a terrassa sud.

Els volums i distribució s'han formalitzat de manera que cada estança en planta baixa tingui la seva correspondència exterior amb un àmbit propi.

Els dormitoris a planta primera, també es disposen cap a sud, amb vistes al jardí.

La franja Nord de l'habitatge, com a orientació menys favorable, es reserva pels espais de servei i comunicació, s'hi disposen l'escala de comunicació, espais distribuïdors i els banys.

Casa Francas

I pel mateix motiu, la franja Nord s'ha reservat per al garatge, que necessitarà unes qualitats tèrmiques i d'ús diferents a l'habitatge. El garatge es planteja en volum annex que s'enretira suficient de façana per permetre l'aparcament d'un segon vehicle al seu davant, a l'exterior, però dins la parcel·la. El mateix volum compta amb una estança de serveis (safareig i magatzem) que aboca a la façana oest, amb espai exterior previst per estenedor, amagat de les vistes. Habitatge i garatge es comuniquen per una porta interior.

Les vistes juguen un paper molt important en aquest projecte. Tant les vistes de l'exterior a l'interior, les vistes de l'interior a l'exterior, com també dels espais interiors entre sí. I per tant se n'ha tingut especial cura des de qualsevol punt.

La coberta del volum de garatge es tracta amb acabat de pedra blanca i a posteriori els propietaris hi disposaran vegetació en torretes grosses. Es podrà sortir a aquesta coberta per el manteniment d'aquesta vegetació. La obertura confereix il·luminació a un àmbit distribuïdor que farà les funcions d'estudi. La casa compta amb un únic passadís, curt, en planta primera, que es complementa amb aquest estudi obert, de manera que obtenim un nou espai útil i amb armaris.

Casa Francas Casa Francas

L'escala interior continua fins a la coberta solàrium. El darrer tram de l'escala és exterior, complint amb l'alçada reguladora normativa i evitant la construcció d'un badalot que embrutaria l'equilibri estètic dels volums de l'edifici. Des del solàrium es gaudeixen de vistes al mar.

El sistema constructiu de l'habitatge és de parets de càrrega amb façana SATE i trams de façana ventilada, amb porxo i proteccions solars on són més necessàries, de manera que l'habitatge serà eficient i amb poca despesa tèrmica.

Situació: Cambrils

Promotor: privat

Projecte: 2016

Construcció: 2017 –

Superfície construïda: 207 m2

Càlcul d'estructures: Windmill - Structural Consultants