Retail space reform at the center of Vendrell

Reforma local Vendrell

After the closure of a centennial activity as a bakery, it was necessary to reform the premises to adapt to current conditions and needs in all its aspects.

We started from an existing premises with a ground floor and a semi-basement, where most of its surface was destined for a warehouse and workshop, and a smaller area for retail space. To access the public area, at street level, you had to cross a step at the entrance. The private area was developed on two floors, also having to cross several stairs to access different spaces that were also poorly lit.

Reforma local Vendrell

The new commercial premises did not have a specific specific use, so it was necessary to design a space that would meet the maximum of conditions that would make it suitable for multiple possible activities. It was decided to set the maximum surface to a single level, at street level, improving accessibility conditions; and reserve a space in the basement as a possible warehouse. Another important point was to provide natural light in that dark space. And finally, increase the possible surface of shop windows.

Reforma local Vendrell

The place where we had to intervene had a great length of façade facing a fairly busy street and with small windows that would have to be enlarged, optimizing the showcase surface and the entry of natural light. The facades of the building where the premises were located are cataloged, and therefore the modification of its openings had to respond to a certain compositional criteria of the facade. We decided to take the opportunity to bring order to the whole set of windows that presented a certain disorder and did not correspond at all with what would correspond.

Reforma local Vendrell

The different actions had to be resolved taking into account that we are in an old building, with 4 floors, with stone walls and a ceiling with wooden beams, with a structure that was not in optimal conditions after its useful life. The structure should therefore be reinforced.

Reforma local Vendrell

With our intervention, the height of the public area was also increased, making it possible, in addition, to install a false ceiling that would allow the accommodation of air conditioning machines and lighting. The existing facilities were also adapted and updated, both in terms of water and electricity supply.

All commercial premises would need a bathroom. Since we had an interior patio and having studied the existing sanitation network, we opted to distribute a bathroom with access to this patio, so it could have natural lighting and ventilation, while access to the patio was made possible for cleaning.

Reforma local Vendrell

Our clients say that during the works, their premises began to attract interest from many people. In this case, before finishing the works of the premises that when we started did not have a "specific defined" use, they already specified one. The first use of this place has been that of a chain of optics. This franchise was able to adapt the premises very quickly to its specific use. This adaptation was carried out by its designers and has nothing to do with "entropia arquitectura", that is, we are not the authors of the decoration and distribution of the optics that has been located.

Sabemos que, si es necesario, el espacio resultante de nuestro proyecto y obra podrá acoger varios usos diferentes.

Reforma local Vendrell

Site: El Vendrell

Client: private

Project: 2017

Construction: 2018

Constructed area: 160 m2