UNIFAMILIAR EN DESNIVELL A CALAFELL

La casa es situa en la part més alta de la parcel·la, deixant al seu davant els espais exteriors de jardí, piscina i àmbit de joc, tots ells gaudint de la zona a sud, més assolellada.

Casa Calafell

D’aquesta manera, la casa, queda en una situació més privada i aconsegueix tenir unes vistes privilegiades des de l’estudi de la planta segona, ben orientada a sud i amb sortida a terrassa.

La configuració de l‘habitatge i de la seva distribució interior ha estat pensada per obtenir relacions visuals i creuades entre diferents estances amb usos complementaris de dia, alhora que permetent una certa independència de cadascun d’ells.

Les relacions creuades interiors es produeixen entre la cuina – menjador – sala i estudi.

Així, una àmplia obertura ens vincula la cuina amb el menjador i la sala, però ens en podem separar gràcies a una gran porta corredissa. La sala-menjador compta amb un element divisori intermig dissenyat com una gran peça de mobiliari, que permet separar l’àmbit de menjador del de sala sense que siguin dues estances tancades i separades físicament, en aquest element divisori hi hem disposat una llar de foc a tres cares que es gaudeix de l’àmbit del menjador i de l’àmbit de la sala, conferint paradoxalment la unió de les dues peces. Alhora, la sala es relaciona visual i físicament amb l’estudi de la planta superior mitjançant un doble espai, al que s’accedeix des de l’extrem de la sala per l’escala oberta.

La relació amb l’exterior mitjançant grans obertures i vistes buscades també és present a tota la casa.

Menjador, sala i estudi s’aboquen a sud, a la zona anterior de l’habitatge i les estances de servei i dormitoris a la zona posterior i més reservada. En planta baixa, una corredissa a tota l’alçada, separa les zones de dia de les posteriors de la planta, on hi hem plantejat un bany, estança de bugaderia i un dormitori.

Quasi totes les estances de planta baixa tenen sortida directa a l’exterior, i cadascuna d’elles s’hi relaciona segons el seu ús, estenent aquest cap a l’exterior. La cuina s’amplia a l’exterior amb terrassa pròpia per poder gaudir d’un àpat a la fresca. La sala i el menjador s’amplien ambdues a una mateixa terrassa porxada a sud, amb vistes sobre la piscina. L’estança per la bugada s’amplia a una zona exterior d’estenedor, a recer de les vistes i del sol massa directe.

L’escala oberta, que participa del doble espai, desemboca quasi al mig de la planta, a mà esquerra tenim l’estudi, a mà dreta tres dormitoris. El dormitori principal, amb vestidor, queda en la zona més privada i més proper al bany que la resta d’estances. Es volia un únic bany però compartimentat per poder-lo utilitzar més d’una persona a la vegada.

Aquest projecte va ser molt pausat, a ritme dels promotors, fet que va permetre que es poguessin estudiar molt bé els usos i la millor disposició d’aquests pel que fa a assolellament, ombres, vistes, situació de privacitat, relacions visuals i exteriors i instal·lacions.

Les cambres humides es disposen properes per minimitzar els recorreguts de les seves instal·lacions i, en aquest projecte, la col·locació del bany de planta primera just sobre l’estança de bugaderia ens ha facilitat la col·locació d’un tub que connecta una i altra estança de manera que des del bany, la roba bruta cau directament dins el cistell pertinent a la bugaderia.

Com a energies renovables i sostenibles s’aprofita l’energia solar mitjançant plaques col·locades a la coberta plana central de l’habitatge, perfectament situades per obtenir un màxim rendiment i invisibles des de quasi qualsevol punt de vista. I l’aerotermia, els aparells de la qual s’han col·locat a la cambra d'instal·lacions de la planta soterrani. Amb aquest sistema, aerotermia + plaques solars, aconseguim un important estalvi energètic i l’habitatge resulta d’alta eficiència energètica.

Casa Calafell Casa Calafell
Casa Calafell_exteriors Casa Calafell_exteriors
Casa Calafell_exteriors Casa Calafell_exteriors
Casa Calafell Casa Calafell Casa Calafell Casa Calafell Casa Calafell

Calafell, 2018

Unifamiliar aïllada de 2 plantes i soterrani

Promotor privat

Superfície construïda 380 m2

Anàlisi: dimensions del solar, orientacions i assolellament, vistes, programa funcional... Vam plantejar un habitatge en dues plantes, amb tota la zona de dia en planta baixa i tota la zona de nit (dormitoris) en planta primera. El programa és simple, senzill, però la col·locació dins el solar, el disseny dels volums i la distribució interior li conferirien les qualitats que s'ens demanaven.